Pressmeddelanden

Pressmeddelande / Nyhet 2023

18 oktober 2023 – Nils Holgersson-rapporten 2023

Ökade kostnader för el, värme och avfall samt dubblerad kostnadsökning för vatten och avlopp

Totalkostnaden för el, fjärrvärme, avfall samt vatten och avlopp har ökat med 11 procent under året. Det visar den senaste Nils Holgerssonrapporten, som kartlägger avgifter och taxor i hela landet. Det är VA (vatten och avlopp) och el som står för de största ökningarna med 7,9 respektive 17,7 procent.


– – Det senaste årets kostnadsökningar sätter en enorm press på hushållen och fastighetsföretag som redan är hårt pressade av inflation och kraftigt stigande räntor. Det här är nödvändiga tjänster i ett hushåll och inget som går att göra avkall på, säger Louise Wall, ordförande i Nils Holgerssongruppen.

 

Ladda ner pressmeddelandet här.

13 september 2023 – Fjärrvärme 2023

Högsta höjningen av fjärrvärmepriset sedan 1996*

Fjärrvärmepriserna når nya rekordnivåer. Under 2023 har fjärrvärmebolagen höjt priserna med i genomsnitt nästan 8 procent. Den högsta höjningen sedan 1996.  Det visar den årliga Nils Holgerssonundersökningen.


Fjärrvärmebolagen har under 2023 genomfört rekordhöga prishöjningarna. Av Nils Holgerssongruppens kartläggning framgår att priserna höjs i genomsnitt med 7,8 procent men skillnaderna mellan fjärrvärmebolagen är stora.

Hela 10 fjärrvärmebolag höjer priserna med 20 procent eller mer. Ytterligare 73 fjärrvärmebolag höjer priset med 10 till 20 procent. Höjningarna är de högsta sedan 1996 då Nils Holgerssongruppen började med sina granskningar av fjärrvärmepriserna.


– Aldrig tidigare har vi sett så stora prisökningar på fjärrvärme som i år. Närmare en tredjedel av alla fjärrvärmebolag höjer sina priser med 10 procent eller mer. Det är klart att det blir kännbart för kunder när värmekostnaderna stiger så dramatiskt på kort tid, säger Louise Wall, ordförande i Nils Holgerssongruppen.


– Fjärrvärmemarknadens uppbyggnad är komplicerad. Regeringen bör därför låta utreda hur kundernas ställning kan bli starkare och i närtid återkomma med förslag som stärker konsumentskyddet, avslutar Louise Wall.

Ladda ner pressmeddelandet här*.

*) Uppgifterna har reviderats jämfört med ursprungligt pressmeddelande från 20230913 . Gå till Rapport 2023/Fjärrvärme för uppdaterad version.

24 maj 2023 – Elnät 2023

Kraftigt stigande elnätspriser inför kommande elnätsreglering

Efter en period med relativt stabila elnätspriser stiger priserna igen, med nästan 10% över hela Sverige, där det finns fall med prisökningar över 30 %. Samtidigt fortsätter skillnaden att vara stor – knappt 3 765 kr per lägenhet och år – mellan landets dyraste och billigaste kommun.


En kartläggning från Nils Holgerssongruppen visar att det är stor skillnad mellan de olika kommunerna och stor skillnad mellan hur de olika stora privata elnätsföretagen har agerat. Eon har kraftigt höjt sina priser (19–23 %), Ellevio har höjt sina priser (5–14 %) och Vattenfalls priser har överlag sänkts (-7–0 %).

– Det är oroande med de kraftiga höjningarna och det är inte rimligt med så stora skillnader, där vi har svårt att se hur de stora skillnaderna är motiverade, säger ordförande Louise Wall och fortsätter:

– Med bakgrund av detta och den kommande perioden för reglering av elnätsintäkter ser vi att det är särskilt viktigt att uppmärksamma de olika skillnaderna. Den skärpning som Energimarknadsinspektionen införde för förra perioden var ett bra första steg mot mer rimliga elnätsavgifter. Vi välkomnar nu att Energimarknadsinspektionen tar arbetet vidare för att ytterligare förstärka kundperspektivet.

 

Ladda ner pressmeddelandet här.

23 mars 2023 – Nils Holgersson Effektiv 2022

Stor skillnad i lönsamhet för effektivisering mellan kommuner

Vid en jämförelse mellan 30 av Sveriges största kommuner samt Gotland är skillnaderna i kostnadsminskning stora när förbrukning av fjärrvärme, el, VA samt avfall minskar, det visar den senaste Effektivrapporten från Nils Holgerssongruppen.


– För att samhället ska kunna nå de högt uppsatta klimatmålen behöver effektivisering kunna ske på industriell skala. Effektivrapporten visar att det råder stora skillnader mellan kommuner, de stora variationerna i taxor och lönsamhet försvårar för Sverige att energieffektivisera sitt flerbostadshusbestånd, säger Louise Wall, ordförande Nils Holgerssongruppen.

 

Ladda ner pressmeddelandet här.

Pressmeddelande / Nyhet 2022

15 november 2022 – Nils Holgersson-rapporten 2022

Kraftigt ökade kostnader för el, värme, avfall, vatten och avlopp

De sammanslagna kostnaderna för fjärrvärme, el, avfall, vatten och avlopp (VA) har ökat med 14 procent under det senaste året. Det är mer än dubbelt så mycket som den allmänna kostnads-utvecklingen på 6 procent. Ur ett sjuårsperspektiv är utvecklingen densamma – kostnaderna för samtliga tjänster ökar mer än den allmänna kostnadsutvecklingen under samma period.


– Tyvärr finns det risk en stor risk för att stigande elpriser kommer driva upp kostnaderna ytterligare, eftersom de andra nyttorna också är beroende av el för sin verksamhet. Hur mycket kostnaderna kommer öka framöver varierar beroende på hur energiintensiva verksamheterna är. Och bolag som producerar kraftvärme kommer själva ha möjlighet att sälja producerad el till högre pris, säger Mari-Louise Persson, ordförande för Nils Holgerssongruppen
.

Ladda ner pressmeddelandet här.

6 oktober 2022 – Det totala elpriset

Elkostnaden lika stor som fjärrvärmen för 1000-tals hushåll

När elhandelspriset rusar blir den totala elkostnaden lika stor som fjärrvärmen eller högre för många hushåll. Detta trots att mängden el motsvarar endast en fjärdedel av värmen i huset. Skillnaden i medelpris mellan de norra och södra delarna av landet är nästan 110 procent, visar Nils Holgerssongruppens kartläggning.

– Det är en exceptionell situation. Det ökade elhandelspriset riskerar även att få påverkan på andra taxor för hushållen men där är prissättningsmodellerna långsammare vilket gör att vi ännu inte ser effekten fullt ut, säger Mari-Louise Persson, ordförande Nils Holgerssongruppen.

Det är första gången i Nils Holgerssongruppens 27-åriga historia som kostnaden för el tangerar fjärrvärmen. På grund av de stora prisskillnaderna över landet har Nils Holgerssongruppen valt att använda sig av fyra olika medelpriser för elhandeln, ett för varje elprisområde. Historiskt brukar Nils Holgerssongruppen i första hand koncentrera sig på elnätsavgifterna, en avgift som är beroende av det nätområde fastigheten ligger inom och som är svår för kunderna att påverka.

.

Ladda ner pressmeddelandet här.

2 juni 2022 – Elnät

Stigande elnätspriser och stora skillnader mellan kommunerna

Efter en tillfällig nedgång under föregående år ökar elnätspriserna igen med i snitt 2,5 procent. Samtidigt är prisgapet fortfarande stort – drygt 3 500 kronor per lägenhet och år – mellan landets dyraste och billigaste kommun. Det visar Nils Holgerssongruppens kartläggning av elnätsavgifterna.

– Vi noterar att elnätspriserna stiger igen efter en tillfällig nedgång föregående år. Visserligen är det en försiktig uppgång men totalt sett bli det ändå kännbart för hushållen – särskilt i de delar av landet där elhandelspriserna har skenat i väg. Vi ser dessutom att det osäkra omvärldsläget gör att elnätsbolag har aviserat om höjningar nu under våren, säger Mari-Louise Persson, ordförande Nils Holgerssongruppen.

Ladda ner pressmeddelandet här.

Pressmeddelande / Nyhet 2021

11 november 2021 – Nils Holgersson-rapporten 2021

Ökade kostnader för el, värme, avfall, vatten och avlopp

Totalkostnaderna för el, fjärrvärme, avfall, vatten och avlopp har ökat under det senaste året – och gapet mellan kommunerna växer. De som bor i kommunen med högsta sammanlagda taxa betalar 1 020 kronor mer i månaden jämfört med kommunen som har lägst kostnad. Det visar den årliga Nils Holgerssonrapporten som kartlägger avgifter och taxor i hela landet.

De sammanslagna kostnaderna för fjärrvärme, el, avfall, vatten och avlopp (VA) har ökat med 2,3 procent under det senaste året. Det är mer än den allmänna kostnadsutvecklingen på 1,7 procent. Även ur ett femårsperspektiv är utvecklingen densamma – kostnaderna för samtliga tjänster ökar mer än den allmänna kostnadsutvecklingen under samma period.


– Vi ser att kostnaderna ökar över tid och att det fortsatt är stora skillnader beroende på var man bor. Det är svårt för konsumenten att förstå varför det ska skilja så mycket i kostnad mellan kommunerna för dessa tjänster som vi alla är beroende av, säger Mari-Louise Persson, ordförande för Nils Holgerssongruppen.

Ladda ner pressmeddelandet här.

30 september 2021 – VA

Fortsatt stora skillnader på vatten- och avloppspriser i Sverige

På ett år har priserna för vatten och avlopp, VA, ökat med i genomsnitt 4,8 procent, men prisökningarna skiljer sig stort beroende på var i Sverige man är bosatt. Den totala årskostnaden för en lägenhet är mer än sex gånger så hög i den dyraste kommunen jämfört med den med lägst avgift. Det visar en ny rapport från Nils Holgerssongruppen.

– De stora och ojämna prisökningarna är problematiska och slår direkt mot konsumentens plånbok. En god långsiktig planering och framförhållning när det gäller prissättning för vatten och avlopp är ett rimligt krav för att ökade kostnader inte ska komma som en överraskning för kunderna, säger Mari-Louise Persson, ordförande i Nils Holgerssongruppen.

Ladda ner pressmeddelandet här.

20 maj 2021 – Elnät

Lägre elnätspriser men kraftigt ökade skillnader mellan kommunerna

Elnätsavgifterna har minskat med i snitt 2,9 procent sedan förra året, till stor del beroende på att två stora aktörer gjort prissänkningar. Skillnaderna mellan olika kommuner har dock ökat och är större än någonsin. Mellan de tio kommuner med högst respektive lägst elnätsavgift skiljer nästan 3 000 kronor per lägenhet och år, visar Nils Holgerssongruppens kartläggning av elnätsavgifterna.

– De lägre elnätsavgifterna visar att införandet av en ny elnätsreglering har fungerat och ska avgifterna även fortsättningsvis vara rimliga behövs ett långsiktigt och effektivt regelverk. Men de kraftigt ökande skillnaderna mellan olika kommuner är illavarslande. Det är inte rimligt att ett hushåll i någon av de dyraste kommunerna ska betala nästan tre tusenlappar mer per år i elnätsavgift jämfört med den som bor i en kommun med de lägsta avgifterna, säger Mari-Louise Persson, ordförande Nils Holgerssongruppen.

Ladda ner pressmeddelandet här.

Pressmeddelande / Nyhet 2020

18 november 2020 – Nils Holgersson-rapporten 2020

Allt större skillnader i kommunala avgifter för el, värme, avfall, vatten och avlopp de senaste tio åren

Priserna för el, värme, avfall, vatten och avlopp (VA) fortsätter att variera stort över landet. Den som bor i kommunen med högst avgifter betalar 1 000 kronor mer i månaden jämfört med den som har de lägsta avgifterna. De senaste tio åren har priserna stadigt ökat mer än den allmänna kostnadsutvecklingen och spridningen mellan kommuner har blivit allt större. Det visar den årliga Nils Holgerssonrapporten som kartlägger avgifter och taxor för ett flerbostadshus i landets samtliga kommuner.

De sammanslagna kostnaderna för uppvärmning, el, vatten och avlopp samt sophämtning har minskat med 1,8 procent mellan 2019 och 2020. Det är andra gången under de senaste 25 åren som kostnaderna minskar totalt. Hela sänkningen kommer dock från minskade elpriser. Elhandelspriset sjunker med 32,2 procent och elnätspriset med 0,4 procent. Övriga priser ökar mer än den allmänna kostnadsutvecklingen.


– Att såväl det genomsnittliga elhandelspriset som elnätspriset minskar är positivt för konsumenterna. Fortfarande är det dock stora skillnader mellan kommunerna och i vissa höjs elnätspriserna, säger Hans Dahlin, ordförande för Nils Holgerssongruppen.

Ladda ner pressmeddelandet här.

2 oktober 2020 – VA

VA-priserna upp 3,8 procent – stora skillnader mellan kommunerna

På ett år har priset för vatten och avlopp, VA, ökat med i genomsnitt nästan fyra procent i landets kommuner, betydligt mer än inflationen. Skillnaderna mellan kommunerna är stora. Dyrast är Nordanstig med en årskostnad på 8 680 kronor medan Solna är billigast med drygt 1 640 kronor per år. Det visar Nils Holgerssongruppens kartläggning av VA-avgifterna.

–  Det finns ett investeringsbehov i många kommuner för att underhålla systemen för vatten och avlopp. Organisationen Svensk Vatten konstaterar i en rapport att investeringsbehovet motsvarar en höjning på fyra procent per år. Trots det har priserna ökat med mer än tio procent i 38 kommuner, säger Hans Dahlin, ordförande Nils Holgerssongruppen.

Ladda ner pressmeddelandet här.

4 juni 2020 – Elnät

Trendbrott för elnätspriset – sjunker efter flera års höjningar

Elnätspriset har efter fem års höjningar börjat sjunka, sett till medelpriset i landets 290 kommuner. Men samtidigt spretar utvecklingen: I 35 procent av kommunerna har elnätsavgiften höjts mer än konsumentprisindex. Det visar den årliga Nils Holgersson-rapporten.

Efter flera år av kraftigt höjda elnätsavgifter, elnätsavgifterna höjdes med 27 procent mellan 2014 och 2019, visar årets Nils Holgersson-rapport en försiktig sänkning med 0,4 procent.

Samtidigt som elnätsavgifterna sjunker på totalen spretar prisutvecklingen stort mellan landets kommuner. En stor aktör, Eon, har sänkt elnätsavgiften med lite drygt 11 procent i 35 kommuner i södra Sverige. Det ger ett stort utslag på medelpriset för hela Sverige trots att elnätsavgiften i 35 procent av landets kommuner har höjts mer än KPI, som ligger på 0,6 procent. Kommuninvånarna i 15 kommuner har under året sett en prishöjning på mer än 10 procent.

Ladda ner pressmeddelandet här.

Pressmeddelande / Nyhet 2019

3 december 2019 – Nils Holgersson-rapporten 2019

Högsta ökningen av taxor och avgifter kopplat till boende på 10 år

Priserna för el, värme, avfall och vatten har ökat med 4,8 procent det senaste året samtidigt som den allmänna kostnadsutvecklingen ökat med 1,9 procent. Dessutom fortsätter priserna att variera påtagligt mellan landets kommuner. Det visar den årliga Nils Holgerssonrapporten som kartlägger avgifter och taxor för ett flerbostadshus i landets samtliga kommuner.

De sammanslagna kostnaderna för uppvärmning, el, vatten och avlopp (VA), samt sophämtning har ökat med 4,8 procent (4,0 procent föregående år) mellan 2018 och 2019. Detta är den högsta ökningen på mer än 10 år. Under samma period ökade inflationen med 1,9 procent (1,9 procent föregående år).


– I år ser vi att de flesta taxor ökar betydligt jämfört med priset på andra varor och tjänster under samma period. Det kommer att påverka konsumenternas privatekonomi, säger Hans Dahlin, ordförande för Nils Holgersson-gruppen.

Ladda ner pressmeddelandet här.

29 oktober 2019 – VA

Fem gånger dyrare vatten i Ockelbo jämfört med Solna

Vad du betalar för vattnet i kranen varierar kraftigt beroende på var i Sverige du bor. Invånarna i den dyraste kommunen, Ockelbo, betalar fem gånger mer än i den billigaste, Solna. Det visar Nils Holgersson-gruppens kartläggning av VA-priserna.

Ockelboborna har den dyraste årskostnaden för vatten och avlopp (VA) – drygt 8 200 kronor. Billigast är det i Solna, där kostnaden är drygt 1 640 kronor per år.

–  Vi ser kraftiga prisskillnader på vatten och avlopp mellan kommunerna. Förutsättningarna för kommunerna varierar visserligen men skillnaderna är så pass stora att de får en kännbar påverkan på konsumenternas privatekonomi, säger Hans Dahlin, ordförande Nils Holgersson-gruppen.

Ladda ner pressmeddelandet här.

12 juni 2019 – Elnät

Elnätspriserna fortsätter öka – upp 27 procent de senaste fem åren

Elnätspriserna har ökat med i snitt 27,4 procent sedan 2014. Under samma period har konsumentprisindex, KPI, ökat med 6,0 procent. Vattenfall och E. ON hör till de bolag som höjt mest. Sedan 2018 har elnätspriserna höjts med i snitt 3,6 procent, jämfört med KPI på 1,9 procent. Det visar den årliga Nils Holgersson-rapporten, som kartlägger avgifter och taxor för ett flerbostadshus i landets samtliga kommuner.

De tre stora bolagen Vattenfall, Ellevio och E.ON har monopol på elnäten i 141 av 290 kommuner vilket ger dem en mycket avgörande position och deras prisjusteringar slår igenom stort. Under den senaste femårsperioden har Vattenfall och E.ON höjt elnätsavgifterna med omkring 40 procent. Ellevio och Övriga elnätsföretag, där absoluta merparten är kommunalt ägda, har höjt med knappt 20 procent sedan år 2014. KPI (KonsumentPrisIndex) har under samma period ökat med sex procent.

Ladda ner pressmeddelandet här.